Rondvaart Amsterdamse grachten rondvaartboot open sloep

Traditionele rondvaart
Amsterdam

Traditionele rondvaart Amsterdam

Rondvaart Amsterdamse grachten rondvaartboot open sloep

EEN TRADITIONELE RONDVAART IN AMSTERDAM; HOE WERKT DAT?

Dit is een rondvaart zoals de meeste mensen hem kennen en maken: een vaste route in een grote boot met een schipper, samen met andere bezoekers van de stad. In een relatief korte tijd (meestal een uur, soms iets langer) krijg je op deze manier een prima indruk van de Amsterdamse grachten en een mooi stuk van de Amstel. De meeste rondvaarten pakken ook nog een stukje IJ mee. Van oudsher vindt dit soort rondvaarten plaats op een typisch Amsterdamse rondvaartboot. Tegenwoordig kun je zo’n rondvaart ook maken op een open sloep. De meeste rondvaartboten bieden standaard commentaar in verschillende talen aan. Op de rondvaartsloepen is de toelichting meestal live in het Engels. De tarieven lopen uiteen van ongeveer € 10,- tot € 20,- per persoon. Dit soort rondvaarten begint en eindigt op vaste locaties in het centrum.

EEN TRADITIONELE RONDVAART, HOE WERKT DAT?

Dit is een rondvaart zoals de meeste mensen hem kennen en maken. Een vaste route, samen met anderen, in een grote boot met schipper. Vroeger was dat altijd een rondvaartboot met standaard commentaar in verschillende talen. Tegenwoordig zijn er ook open sloepen met live commentaar. In korte tijd (1 tot 1,5 uur) krijg je een prima indruk van de Amsterdamse grachten, de Amstel en vaak ook een stukje IJ.  Dit soort rondvaarten kost tussen de € 11,- en € 25,- p.p. en begint en eindigt op vaste locaties in het centrum.

VOORDELEN VAN EEN TRADITIONELE RONDVAART IN AMSTERDAM

+  goede indruk van de stad in korte tijd
+  toelichting op de hoogtepunten onderweg
+  mogelijk met een klein budget
+  ruime keuze aan vertrektijden en locaties

NADELEN VAN EEN TRADITIONELE RONDVAART IN AMSTERDAM

–  standaard massaproduct
–  vaste reistijd en route
–  met (vele) anderen op dezelfde boot
–  soms beperkt uitzicht

VOORDELEN VAN EEN TRADITIONELE RONDVAART IN AMSTERDAM

+ goede indruk in korte tijd
+ toelichting op hoogtepunten
+ ook voor klein budget
+ ruime keuze tijden & locaties

NADELEN VAN EEN TRADITIONELE RONDVAART IN AMSTERDAM

– standaard massaproduct
– vaste reistijd en route
– met anderen op zelfde boot
– soms beperkt uitzicht

RONDVAART MET EEN RONDVAARTBOOT
OF MET EEN GROTE SLOEP?

Rondvaart in Amsterdam op een rondvaartboot

De typisch Amsterdamse rondvaartboot vaart al decennia lang op de grachten. Verreweg de meeste rondvaarten in Amsterdam worden op deze boten gemaakt. Over het algemeen zijn dit grote boten met rondom ramen, doorzichtige daken en vaste zitplaatsen. Bij mooi weer kunnen de ramen en delen van het dak open. Een deel van deze rondvaartboten heeft een open gedeelte achterin.

Rondvaart Amsterdam op open sloep

Er worden steeds meer rondvaarten aangeboden op grote sloepen. Soms zijn dit omgebouwde reddingssloepen, soms speciaal hiervoor nieuw gebouwde sloepen. Hier krijg je vaak live uitleg in het Engels. Dat is over het algemeen wat persoonlijker, maar soms ook wat lastiger te verstaan. De indeling van de zitplaatsen is op deze sloepen wat minder strak en je zit echt in de open lucht.